Kolonihaven

2001

Vi købte en kolonihave. Var skrevet op til en i flere foreninger, og pludselig var den der. Den daværende formands gode venindes have i Åbrinken. Vi var egentlig på sommerferie, så Jan måtte tage en hurtig tur hjem, besigtige, melde tilbage pr. telefon, at sådan og sådan så herligheden ud, skulle vi slå til? Det skulle vi.

Træhus med påklistret glasudestue, anneks, drivhus, åkandedam, jordbærbed… Og så havde det jo været en præmiehave, som naboerne sagde. Men det var altså i den foregående ejers tid. Ikke før – og ikke siden.

Det betød nok noget med nul skvalderkål, nul mælkebøtter, nul mængder af de gule blomster, som først så så yndige ud, men som vi hurtigt fandt ud at, at man skulle være over, fordi de gerne ville være overalt. Vi kalder dem stadig ”Orangerod” med henvisning til deres afsmittende orange rødder, men vi har aldrig tjekket ud, hvad deres egentlige navn kan være. De er der stadig af og til. Ligesom de gule valmuer, der også ynder at sprede sig i hele haven. Og vi så dem overalt i Amsterdam en sommer for nogle år siden.

Sådan en have er guf for 4 unger mellem 2 og 9 år. Man kan bo i det hyggelige lille hus hele sommeren, annekset indrettes med køjesenge – en børneafdeling. De kan hygge sig i sandkassen og med at plukke jordbær, gro ærter, lave mad med ribs og solbær fra buskene…

Men nej, – for der er kryb!

Og det er mørkt om aftenen og om natten. Der er kun koldt vand i hanen. Det lille medfølgende sort/hvide mini-tv kan næsten ikke drives på den enlige solcelle på taget. Kort sagt: det kan tælles på én hånd, hvor mange gange vi har overnattet i kolonien.

Det magre jordbærbed blev nedlagt efter et par sæsoner. Der kom mere græs. Men alligevel ikke græs nok til en regulær fodboldkamp. Så det var heller ikke et børne-es.

Så var der salamanderne i dammen. Dét var trods alt hyggeligt.

En enkelt gang var det også hyggeligt at boltre sig i bunkerne af visne blade fra træerne og være med til at samle dem sammen i store sække. En enkelt gang.

Og en enkelt gang var det skønt en kold og klar vinterdag at bygge snemand i haven og bagefter sidde i glashuset, hvor der var helt sollunt, og drikke kakao.

Men ellers må man nok konstatere, at sådan et rigtigt børnehit, det har kolonihaven aldrig været. Og der er ellers familier, der ikke kan få nok. De bor der hele sommeren, de føder deres børn der, børnene vil aldrig hjem til lejligheden igen… Men altså ikke vores børn. Det blev ret hurtigt til: ”Hvor længe skal vi være der?” – inden vi cyklede eller gik den enlige kilometer mellem lejligheden og haven.

Men der blev dog hen ad vejen leget, læst og tegnet. En del indrammede tegninger pryder væggene i det lille hus. Og ribs og solbær blev plukket, skyllet, moset, blandet med sukker og fortæret. De flotteste sandkager blev bagt i sandkassen og pyntet smukt med havens blomster og blade. Det var Nana’s afdeling.

Nu handler det mere om at holde formen. På haven. Orangerødderne vil stadig gerne blande sig, og de gule valmuer. Bregnerne kan blive eventyrligt høje og brede. Nogle gange har man fornemmelsen af, at man kan sidde og se dem vokse og udfolde sig i løbet af en dag. Og så er der ad åre kommet en selvsået djævel til, som jeg ikke kan finde et navn på, men et træ er det, der både blomstrer blomster og smider bær og rodskyder, så man bliver svimmel. Udenfor – og sågar indenfor, i glashuset. Man klipper og klipper, slår græsset, forsøger at holde trit og holde nede, og nu har jeg besluttet, at skidtet skal væk.

Helt væk.

Ældsten må være den tvedelte stamme, der gerne vil aflægge også inde i huset. Nu har jeg med håndsaven savet kronen af, og lige om lidt ryger stammerne med motorsaven…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fra nanas mobil 936

Vi var i London. Jan fandt en Magic Wand …

Thor Emil fandt en telefonboks som den, der står i Vester Alling. Eller er det Øster?

fra nanas mobil 919

Nana tog et foto, der lignede nogen, vi kendte.

fra nanas mobil 1287

Slående.

fra nanas mobil 933

Det gjorde Thor Emil også.

fra nanas mobil 1292

På Willesden Lane.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s